Techniek

Hier vindt u links waarbij Solbian zonnepanelen zijn getest in vergelijking met de Giocosolution panelen.

Solbian komt hierbij het beste uit de test.

Vergelijking Giocosolution/Solbian

Vergelijking Solara/Solbian

Giocosolution GSC170 vs Solbian SP137 

Giocosolution GSC vs Solbian SP en SXp

Giocosolution GSC170 vs Solbian SP137


Hier vindt u een filmpje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u een netjes zonnepaneel moet installeren op een boot.

Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst moet de laadregelaar(s) ook nog een plaats krijgen. Dit vindt u hier.

 

U kunt altijd uw vragen aan ons mailen via het contactformulier

Techniek

Laadregelaars & elektronica vragen

Wat is een laadregelaar en waarom heeft u deze nodig?

De laadregelaar is een essentieel onderdeel van een zonnepaneel systeem. De hoofdfunctie is het juiste voltage en amperage in de accu's te laden, dit is van groot belang voor het heel blijven en vol raken van de accu's. Een Solar lader is een complexer systeem die naast het laden van de accu's de energie productie optimaliseert. Solbian werkt met een aantal goede laadregelaars die voor elke toepassing kunnen verschillen. Dit zijn de meest geavanceerde regelaars die momenteel op de markt zijn en de batterij ook op de juiste manier beschermen tegen overladen of doorladen. Wij raden sterk aan om altijd met een MPPT regelaar te werken in combinatie met Solbian panelen. 

Waarom is het belangrijk een MPPT regelaar te nemen voor watersport en camper toepassingen?

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking en probeert dus de maximaal mogelijke bruikbare stroom te halen uit 1 of meer zonnepanelen. Dit is vooral belangrijk als de zon op het paneel niet zeer constant en gelijkmatig is en dat is meestal het geval op boten en andere bewegende objecten. Een snel werkende MPPT gebruiken betekend dat uit elke constant veranderende hoeveelheid zon de maximale laadstroom gehaald wordt. Op deze manier kan tot 30% winst behaald worden.

Een SP50 paneel heeft een output van 9 Volt, hoe kan ik dan mijn 12 Volt accu laden? 

In zo'n geval is het nodig een "step-up" of boost regelaar te gebruiken. Deze is in staat het voltage te verhogen naar een waarde die nodig is om de accu's te laden. De Genasun Step-up en WMarine10 regelaars zijn hiervoor geschikt. Ook is het met andere versies van deze zelfde regelaars mogelijk om op 24 of 48 Volt te laden. 

Hoeveel laadregelaars heb ik nodig als ik 2 of meer panelen installeer?

In watersport toepassingen is de meest optimale oplossing, 1 paneel 1 regelaar voor het bereiken van de optimale opbrengst bij de constant wisselende omstandigheden. Dit is technisch en economisch niet altijd de beste oplossing, vandaar dat we graag met u samen kijken wat past bij uw situatie. 
In het algemeen is het belangrijk om met de volgende technische basisgegevens rekening te houden:
Serie schakelen van panelen verhoogt het voltage (totale voltage = som van de voltages van de panelen) waarbij het amperage gelijk blijft. Alleen panelen met een gelijk amperage kunnen met elkaar in serie gezet worden. Deze manier van panelen verbinden heeft als nadeel dat schaduw werking op 1 paneel een flink nadelig effect heeft op alle panelen.
Parallel schakelen van panelen kan alleen met panelen van het zelfde voltage. In dit geval gaat dan het amperage omhoog (totale amperage = som van de amperes van de panelen) terwijl het voltage het zelfde blijft. Parallel schakelen maakt de panelen onafhankelijk van elkaar wat betreft het effect van schaduw. Het verhoogde amperage kan wel weer problemen geven. Maar ook deze oplossing is uiteindelijk minder efficient dan 1 paneel, 1 regelaar.

  

Solbian zonnepanelen bestellen

  • Levertijd van de zonnepanelen:

   De Solbian panelen zijn configureerbaar in vele opties rond de aansluiting van de kabels en de manier van bevestigen. We hebben de meest voorkomende versies soms op voorraad, anders moet het paneel besteld worden bij de fabrikant. De levertijd bedraagt dan 2-3 weken. 
    
  • Algemen verkoop voorwaarden

   1) Product garantie: Solbian Energie Alternative Srl (de fabrikant) garandeerd dat de PV cellen en connectors geen fabricage fouten bevatten zolang deze correct geinstalleerd en gebruikt zijn. De panelen moeten volgens de installatie handleiding en met correcte montage middelen gemonteerd zijn. Als uw paneel een fabricage fout heeft wordt deze onder garantie gerepareerd of vervangen tot 24 maanden na bestelling bij Solbian, de klant moet de fout schriftelijk bij ons melden. Solbian beslist zelf of vervanging danwel reparatie aan de orde is.

   2) Uitsluiting van garantie: Het is mogelijk dat bij een specifieke order een andere overeenkomst is gesloten over het wel of niet geven van garantie op de panelen.

   3) Verantwoordelijkheid: Het paneel moet door een kundig persoon geinstalleerd worden en gebruikt en aangesloten volgens de handleiding en de algemene regels rond elektrische installaties. Als dit niet het geval is neemt Solbian en solbianzonnepanelen.nl hiervoor geen verantwoordelijkheid

   4) Transport en verpakking: De producten zijn standaard goed verpakt, mocht er onverhoopt toch transport schade zijn moet dit binnen 2 dagen gemeld worden en aangetoond dat de schade tijdens transport is ontstaan. Wij raden aan uw zending goed te inspecteren voor u tekent voor ontvangst.